Uppdaterad kunskap


Sedan några år tillbaka är CAD Studion återförsäljare av PDF-verktyget Bluebeam. – Adobe har länge varit marknadsledande som PDF-verktyg, men vi märker en stark frammarsch av Bluebeam som anpassat sitt program till just byggbranschen, säger Petter Åström, försäljningschef på CAD Studion.


Bluebeam Revu erbjuder prisbelönt teknik för att skapa, redigera, göra markeringar och samarbeta i PDF-filer, utformade för arbetsflöden inom arkitektur-, ingenjörs- och byggbranschen.

En av de som börjat använda sig av Bluebeam är Thomas Dahl på Atelax AB. Thomas är civilingenjör i grunden, och driver nu verksamheten med projektledning och fastighetsförvaltning på uppdrag.

Thomas första kontakt med CAD Studion togs i höstas då han kände att han behövde fräscha upp sina kunskaper i AutoCAD.
– Jag hittade CAD Studion som utbildare, och bokade in mig på en tre dagars grundkurs, säger Thomas. Syftet med kursen var att kunna utföra granskning och mindre revideringar av projektörens handlingar, samt utföra enklare illustrationer av kalkyler på ett ritningsunderlag.
Thomas största uppdrag är som projektledare av radhusbyggnationer för Mariastaden Projekt. – Från att projektägarna erhåller marktilldelningar, driver jag projekten som byggherrens representant från bygglov till inflyttning, säger Thomas.

– Efter grundkursen i AutoCAD fick jag ett riktigt bra erbjudande på Bluebeam Revu av CAD Studion. I kalkyleringsuppdragen har jag tidigare mängdat på pappersutskrifter och sedan matat in värdena för hand i kalkylprogrammet jag använder mig av.

​När jag skaffat Bluebeam kom CAD Studion ut till mig och höll en företagsanpassad utbildning i programmet. Jag lärde mig grunderna och kunde börja arbeta direkt. Numera utför jag mängdning i Bluebeam och genom en framtagen modul kan jag redan vid mätningen ange vad det är för typ av byggdel. Sedan importerar jag en mängdförteckning till Bidcon och utför mindre anpassningar och justeringar där. Detta arbetssätt är både tidsbesparande och säkrare för såväl inmatningsfel som uppföljning och revideringar.
​Thomas kan varmt rekommendera CAD Studion som leverantör av såväl programvara som utbildningar. – Om en dryg månad ska jag ge mig på fördjupningskursen i AutoCAD och ambitionen efter denna är att jag även ska kunna ta uppdrag med att ta fram bygglovshandlingar, förfrågningsunderlag och enklare bygghandlingar utifrån upprättade kalkyler.

Petter Åström förklarar att Thomas Dahl och Atelax är ytterligare ett exempel på hur vi önskar arbeta med våra kunder. – Vi vill skapa ett mervärde och vi är nöjda när kunderna inser hur rätt verktyg och rätt användning av dem kan spara både tid och pengar.